Erle Stanley Gardner (1889-1970) oli todennäköisesti maailman tunnetuin suurelta osin oikeussaliin sijoittuvan salapoliisikirjallisuuden luoja ja yleensäkin maailman kärkeä salapoliisiromaanien myyntimenekissä. Gardner toimi itse aikanaan lakimiehenä, joten hän tunsi hyvin Kalifornian osavaltion lainkäytön kiemurat ja oikeussaliprotokollat, mikä vaikutti siihen, että hänen tunnetuin luomuksensa oli rikosasianajaja Perry Mason, joka seikkailee yli 80:ssä…
Rex Stout – Nero Wolfen ja Archie Goodwinin luoja
Rex Todhunter Stout (1886-1975) oli eräs suurimmista amerikkalaisen salapoliisikirjallisuuden nimistä. Toisin kuin monet muut Atlantin takaiset salapoliisiromaanikirjailijat, Stout ei keskittynyt niinkään ”kovaksikeitettyyn” dekkariin tai vauhtiin ja vaarallisiin toimintatilanteisiin, vaan hänen valttinaan oli omaperäisen henkilögallerian luonti ja siihen liittyvät humoristisetkin elementit. Suurimmassa osassa Stoutin kirjoista, jotka on myös lähes kaikki suomennettu,…
Freeman Wills Crofts – Irlannin dekkarimestari
Salapoliisiromaaniarvosteluiden toisessa osassa esitellään Irlannissa 1879 syntynyt ja Britanniassa 1957 poisnukkunut salapoliisiromaanimestari Freeman Wills Crofts. Kuten edellisessä artikkelissa käsitelty Mary Higgins Clark, myös Freeman Wills Crofts oli vähemmän varakkaista oloista ja aloitti salapoliisiromaaniuransa verraten myöhään, 41-vuotiaana, sairasteltuaan sitä ennen. Ennen salapoliisiromaaniuraansa Crofts työskenteli rautateillä, mistä juontuu hänen mieltymyksensä ujuttaa kirjoihinsa…
Mary Higgins Clark – jännityksen kuningatar
Yleistä Mary Higgins Clark (1927-2020) oli yksi 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun merkittävimmistä amerikkalaisista nimistä salapoliisiromaanien ja kauhukirjojen kategoriassa. Huono onni, leskeksi jääminen ja köyhyys saivat hänet ryhtymään rohkeasti kirjoittamaan ensimmäistä teostaan, ”Missä lapset ovat?” (alk. Where are the children?) vuonna 1975 ja kun hänen seuraava teoksensa ”Vaanivat silmät” (alk….
Viimeisimmät kommentit