Mary Higgins Clark – jännityksen kuningatar

Yleistä

Mary Higgins Clark (1927-2020) oli yksi 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun merkittävimmistä amerikkalaisista nimistä salapoliisiromaanien ja kauhukirjojen kategoriassa. Huono onni, leskeksi jääminen ja köyhyys saivat hänet ryhtymään rohkeasti kirjoittamaan ensimmäistä teostaan, ”Missä lapset ovat?” (alk. Where are the children?) vuonna 1975 ja kun hänen seuraava teoksensa ”Vaanivat silmät” (alk. A stranger is watching) oli vieläkin suurempi menestys, lähti liikkeelle kymmenien jännitysteosten ura, joka jatkui hänen kuolemaansa asti, viimeisenä teoksena ilmestyi 2019 ”Älkää tytöt itkekö” (alk. Kiss the girls and make them cry). Teoksissa on havaittavissa kaksi luomiskautta, joista varhaisempi kausi vuosituhannen vaihteeseen asti käsitti enemmän elementtejä kauhukirjallisuudesta, esim: Huuto yössä (A cry in the night), Kauhu kiertää kaupunkia (All around the town) tai Kuu paistaa haudallesi (Moonlight becomes you) kun taas uuden vuosituhannen puolella painotus oli enemmän perinteisissä salapoliisiromaaneissa. Jako ei ole tarkka. Tässä käsitellään lyhyesti eräs hänen suosittu teoksensa uransa jälkipuoliskolta.

Kodin suojassa (No place like home) 2005

No place like home

Celia Nolanin uusi aviomies Alex hemmottelee vaimoaan ostamalla rahakkaan asianajotoimistonsa tuloilla vanhan omakotitalon idyllisestä puistokaupungista. Talo on kuitenkin sattumalta sama, jonka Celia muistaa lapsuudestaan kauhulla, koska tuolloin hän oli 10-vuotias lapsi nimeltään Lisa Barton ja talossa sattui ampumavälikohtaus, jossa häntä yritettiin todistaa syylliseksi ja jossa hänen äitinsä menehtyi. Paikalliset olivat kutsuneet taloa sen jälkeen PIkku Lizzien taloksi. Omituisia tapahtumia alkaa sen jälkeen sattua. Tuntematon ahdistelija lähettää viestejä, joissa vihjaa tietävänsä Celian synkästä menneisyydestä. Jossakin ehkä arvaamattomankin lähellä vaanii kylmäverinen murhaaja, koska kaupungissa alkaa tapahtua salaperäisiä henkirikoksia ja eräs menneisyyden onnettomuus paljastuu henkirikokseksi myös. Murhaajalla on kuitenkin loppupeleissä epäonnea, koska hän saa jäljilleen kaupungin taitavan poliisipäällikön Jeff McKingsleyn alaisineen, mutta matkan varrelle mahtuu kosolti jännitystä ja Celia joutuu myös kokemaan hyytävän läheltä piti tilanteen, jossa murhaaja on vähällä onnistua hänenkin eliminoimisessaan.