Seppo Jokinen, nykyisen suomalaisen dekkarin hallitsija

Viime vuosina on televisiota varten kuvattu Komisario Koskinen-sarjaa, jota monet ovat varmasti innolla katsoneetkin. Televisiosarjaa merkittävämpi seikka on kuitenkin, että Tampereelta kotoisin oleva salapoliisikirjailija Seppo Jokinen on vuodesta 1996 lähtien, julkaissut katkeamattomassa tahdissa yhden Komisario Koskinen-dekkarin vuodessa ja sarja on näinollen edennyt jo 27. teokseensa asti (Pahasti tehty). Jokisen debyyttiteos vuodelta 1996 oli Koskinen ja siimamies. Ennen kirjailijanuraansa ja osin sen aikanakin Jokinen teki 30 vuoden työuran Tampereen kaupungin tietotekniikkakeskuksessa. Tämä näkyy myös joissakin hänen teoksissaan, joissa ajoittain sivutaan tietotekniikka-alaa ja sen tuottamia mahdollisuuksia. Komisario Koskinen-sarja pyrkii olemaan mahdollisimman realistinen ja sen henkilöhahmot ikääntyvät ja etenevät virkaurallaan samassa tahdissa kuin kirjat on kirjoitettu ja teoksissa on myös pidetty huolta, ettei aikaisemmin kirjoitettu ole myöhempien teosten kanssa ristiriidassa. Joissakin harvoissa kohdissa on realismista poikettu, esimerkiksi teoksessa Siipirikkoiset (2021) tapahtumat sijoittuvat kevääseen 2020, mutta siitä huolimatta etsintäkuulutetun taksimatka sujui Helsinki-Vantaalta Tampereelle ilman mainintaa Uudenmaan sulusta. Maskit ja väärennetyt koronatestitodistukset toki mainitaan, joskin maskit eivät olleet yleisessä käytössä vielä keväällä 2020.

Piripolkka (2002)

Piripolkka on Jokisen 7. teos ja yhtä mones Komisario Koskinen-sarjassa. Se sijoittuu Tampereen nuorison huumemaailmaan, jossa onnettomien ihmiskohtaloiden lisäksi alkaa tapahtua henkirikoksia. Jossakin vaanii murhaaja, joka on raivannut jo kaksi nuorta tieltään, koska he tiesivät liian paljon. Jos poliisivoimia ja Komisario Koskista ei oteta lukuun, on pääosassa nuori 15-vuotias Varpu Volakka, joka on päätynyt huonon seuran vuoksi huumemaailmaan, joka lähes koituu hänen kohtalokseen, koska murhaaja on koko ajan häntä arvaamattoman lähellä. Arvoituksellisia salanimiä, joiden takana olevia henkilöitä poliisivoimat joutuvat kaivamaan esiin, ovat ”Äntee eli Nick Telkkä”, ”Koohoo” ja ”Peppi Pitkätossu”. Jännittävien vaiheiden jälkeen murhaaja jää lopulta kiinni, osittain kuulustelussa tekemänsä onnettoman lipsahduksen vuoksi.