Peter James – modernin brittisalapoliisikirjallisuuden mestari

Peter James (s. 1948) on nykyajan tunnetuimpia englantilaisia salapoliisiromaanikirjailijoita. Hänen tuotantonsa koostuu osittain kauhukirjallisuudesta, joissa esiintyi paljon yliluonnollisiakin elementtejä, kuten Totuuden kirous, Täydellisyyden hinta tai Kiistaton todiste, mutta varsinaisen maineensa hän on luonut perinteisillä salapoliisiromaaneilla, joissa päähenkilöinä esiintyvät rikosylikomisario Roy Grace ja hänen alaisensa rikoskomisario Glenn Branson Sussexin poliisista. Roy Grace-kirjasarja sijoittuu Englannin etelärannikolle Brightoniin ja Hoveen. Kirjasarja kannattaa lukea järjestyksessä, koska siinä seurataan myös päähenkilöiden karujakin elämänkohtaloita ja viitataan välillä edellisten kirjojen traagisiin sattumuksiin. Kirjasarjan alusta asti, eli teoksesta ”Kuoleman kanssa ei kujeilla”, Roy Gracen elämää varjostaa hänen vaimonsa, Sandyn, selittämätön yhtäkkinen katoaminen aiemmin. Kirjasarjan paljon myöhemmissä osissa tähän asiaan tulee tipoittain lisäselvennystä. Nuoruudessaan käydessään elokuvataiteen koulutusta Yhdysvalloissa, P. James toimi lyhyen aikaa legendaarisen elokuvaohjaaja Orson Wellesin siivoojana.

Kuolema kätkeytyy kuvaan

Kuolema kätkeytyy kuvaan (2023) (engl. Picture You Dead, 2022) on Peter Jamesin uusin suomennettu Roy Grace-sarjan teos. Kirpputoreja harrastuksekseen koluava pariskunta ostaa kymmenellä punnalla halvan ja ruman näköisen taulun, joka vahingossa paljastuukin miljoonien puntien arvoteokseksi kun päällimmäinen maalikerros irtoaa osittain. Ongelmaksi muodostuu, että maalauksella on paljon muita havittelijoita, mm. paikallinen rikollisjärjestön päällikkö sekä Vatikaani. Kun tieto taulun löytymisestä leviää mediassa, taulun löytänyt aviopari saa taistella ja pakoilla henkensä edestä. Lopussa ahneudella on kuitenkin tyypillinen loppunsa.