Elina Backman – suomalaisen dekkarimaailman uusi tulokas 2020-luvulla

Elina Backman (s. 1983 Helsingissä) on ehtinyt vasta nelivuotisen uransa aikana kerätä suurta mainetta suomalaisessa jännityskirjallisuudessa. Häneltä on tähän mennessä ilmestynyt neljä Saana Havas/Jan Leino-sarjan teosta, ”Kun kuningas kuolee” (2020), ”Kun jäljet katoavat” (2021), ”Ennen kuin tulee pimeää” (2022) ja viimeisimpänä tänä keväänä ”Kuinka kuolema kohdataan” (2023). Lisäksi hän on osallistunut muutamaan muuhun faktateokseen muiden kirjailijoiden kanssa. Edellä mainituissa pääteoksissaan sankareina ovat freelance-toimittaja Saana Havas, joka tekee rikosaiheisia verkko-ohjelmia sekä rikosylikomisario Jan Leino, josta tulee sarjan kuluessa Saana Havaksen miesystävä. Merkittävässä asemassa kaikissa teoksissa on myös Saana Havaksen Inkeri-täti, joka asuu Hartolassa (johon esimerkiksi esikoisromaani sijoittuu), mutta joka matkustaa viimeisimmässä teoksessa Saana Havaksen mukana Pyhtään Kaunissaareen. Teoksissa on omanlaisensa tunnelma, kuvataan arkisia ihmisyhteisöjä, joiden taustalta vaihe vaiheelta paljastuu synkkiä salaisuuksia ja outoja kuolemantapauksia.

Kuinka kuolema kohdataan (2024)

Rikosylikomisario Jan Leino saa selvitettäväkseen hämäräperäisen suomalaisen liikemiehen kuoleman Ranskan Rivieralla Nizzassa ranskalaiskollegoiden avustamina. Työparinaan hänellä on uusi kollega Susanna ”Rynkky” Rytkönen, jonka on vaikea puhua menneisyydestään poliisin palveluksessa. Arkaluontoinen salaisuus kuitenkin selviää kirjan tarinankerronnassa myöhemmin. Samanaikaisesti hänen naisystävänsä Saana Havas matkustaa juhannuksenviettoon Pyhtään Kaunissaareen. Siellä ilmenee, että pienessä kyläyhteisössä on sattunut outo kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa nuori nainen on pudonnut tulenvalvontatornista ja lisäksi muita kuolemantapauksia, joita epäillään murhiksi, sattuu. Kyläyhteisön ihmiset, mukaan lukien Saanan ja Inkerin vierailun emäntä Meri, ovat oudon vaitonaisia ja eivät halua puhua menneisyyden traagisista asioista. Liittyykö Ranskassa tapahtunut kuolemantapaus yhteen Suomessa sattuneiden kanssa, ilmenee kirjasta.