Erle Stanley Gardner – oikeussalidraaman mestari

Erle Stanley Gardner (1889-1970) oli todennäköisesti maailman tunnetuin suurelta osin oikeussaliin sijoittuvan salapoliisikirjallisuuden luoja ja yleensäkin maailman kärkeä salapoliisiromaanien myyntimenekissä. Gardner toimi itse aikanaan lakimiehenä, joten hän tunsi hyvin Kalifornian osavaltion lainkäytön kiemurat ja oikeussaliprotokollat, mikä vaikutti siihen, että hänen tunnetuin luomuksensa oli rikosasianajaja Perry Mason, joka seikkailee yli 80:ssä Gardnerin kirjoittamassa romaanissa. Gardnerilla oli muutamissa muissa teoksissa myös muita hahmoja, kuten Bertha Cool, Donald Lam ja Gramps Wiggins, mutta nämä eivät ole saaneet ainakaan Suomessa vastaavaa huomiota.

Perry Mason-romaaneissa kaksi muuta sankaria ovat Masonin sihteeri Della Street, jonka osalta kirjoissa on vihjeitä siitä, että heidän välillään on vähintäänkin hyvin läheinen ja lämmin ystävyyssuhde, sekä yksityisetsivätoimistoa samassa kerroksessa pitävä Paul Drake, jonka palveluksia Mason aina käyttää, mikäli hänen tarvitsee kerätä tärkeää todistusaineistoa asiakkaansa eduksi.

Lähes kaikissa Perry Mason-romaaneissa on samantapainen asetelma. Masonin puheille hankkiutuu asiakas, joka kokee olevansa pulassa, mutta on usein salamyhkäinen eikä uskalla kertoa Masonille kaikkia tosiasioita, olettaen, että pystyy järjestelemään jotkut asiansa omin päin. Sitten tämä kuvitelma osoittautuu asiakkaan kannalta karkeaksi virheeksi ja tapahtuu murha, johon asiakas näyttää toivottomasti sekaantuneen. Mason lähtee sen jälkeen urheasti puolustamaan asiakastaan ankaralla työllä ja saa lopulta oikeussalissa asiakkaansa maineen puhdistettua erinäisin tavoin, useimmiten kykenemällä siellä osoittamaan todellisen syyllisen. Perry Mason-romaanien pohjalta on tehty myös televisiosarjoja ja elokuvia. Seuraavassa käydään lyhyesti läpi esimerkkinä eräs hänen teoksensa.

Perry Mason ja papukaija todistajana (The Case Of The Perjured Parrot) 1939

Multimiljonääri Fremont Sabin on murhattu erämaakämpällään vuoristossa, jossa hän oli kalastusretkellä. Olosuhteet ovat erittäin hämärät ja kohta valokeilaan joutuu Sabinin ex-vaimo Helen Monteith, josta poliisi kiinnostuu siksi, että ilmaantuu papukaija, joka hokee koko ajan lausetta ”älä ammu Helen, pane se ase pois”. Poliisin tutkimukset urautuvat ennen pitkää epäolennaisiin asioihin ja Perry Masonin työksi tulee selvittää totuus ja puolustaa Monteithia oikeudessa. Miksi tapaukseen liittyy myös toinen papukaija, joka löytyy surmattuna? Voidaanko papukaijojen matkimia ääniä käyttää pätevinä todisteina oikeudenkäynnissä ja miten? Tämä selviää Masonille hyvin tyypillisessä dramaattisessa loppunäytöksessä, jossa hän saa poliisivoimat ja syyttäjän nolattua heidän huolimattomuuksistaan ja todellinen murhaaja joutuu havaitsemaan olevansa kiikissä.